Shaklee Offer

Sakit Pinggang, Sakit Lutut, Sakit Tumit?

Sakit Pinggang, Sakit Lutut, Sakit Tumit? Apa Puncanya?

Anda mengalami Sakit Pinggang, Sakit Lutut, Sakit Tumit? Tapi tak tahu apa puncanya? Teruskan pembacaan anda.

Sakit Pinggang, Sakit Lutut, Sakit Tumit?

Bila seseorang itu tidak menjaga pengambilan makanannya atau kata lain tidak ambil berat pun tentang piramid makanan dan yang seangkatan dengannya, secara tidak langsung segala kepentingan khasiat vitamin terhadap tubuh badan juga tidak dihiraukan. Ada yang bertanya, jika kita tak ambil kalsium apa akan jadi sebenarnya? Kita mungkin akan kena osteoporosis ker?

Sebenarnya kalsium merupakan satu vitamin yang sangat penting terutamanya kepada kaum wanita. Sebab itulah iklan susu pon lebih fokus kepada kaum wanita je kan. Kenapa yer? Wanita memerlukan kalsium kerana wanita mengandung dan menyusukan anak.

Kalsium diperlukan untuk membina darah, menstabilkan tekanan darah, saraf, untuk bina tulang dan gigi. Kalau kita memang minum susu setiap hari atau ambil apa jua sumber kalsium sebagai contoh:-

1. Keju dan makanan yang terbuat dari keju.
2. Yogurt.
3. Susu dan makanan yang terbuat dari susu.
4. Ikan Sardin dan ikan lainnya yang dimakan bersama tulangnya.
5. Sayuran yang berwarna hijau gelap seperti bayam, kangkung dan lain lain.
6. Sereal.
7. Jus jeruk.
8. Kacang soya dan makanan yang terbuat dari soya.
9. Susu soya.
10. Roti, makanan yang berasal dari biji bijian, wafel.

Maka kita tidak perlu risau tentang kekurangan kalsium mahupun risiko yang bakal dihadapi apabila kekurangan kalsium. Namun katakanlah jika kita tidak minum susu atau apa-apa jua sumber makanan yang mengandungi kalsium, maka badan kita akan menggunakan kalsium yang sedia ada dalam badan kita iaitu dari tulang dan gigi.

Sedikit demi sedikit untuk keperluan pembentukan darah , kestabilan darah dan saraf serta sebagai bekalan kalsium untuk disalurkan kepada anak yang dikandung atau anak yang disusukan. Apabila diet yang tidak seimbang ini berterusan, maka tulang dan gigi tidak akan padat lagi sebaliknya akan mempunyai rongga di dalamnya akibat digunakan oleh tubuh untuk pembinaan darah dan kestabilan darah.

Bermula dari situ, tulang dan gigi kita akan rapuh…dan kita akan senang rasa sakit pinggang, sakit kaki terutama bahagian lutut dan tumit kaki dan tumit akan kelihatan pecah-pecah, gigi akan sakit dan ini yang paling teruk…..

Risiko Osteoporosis

 

Walaubagaimanapun, ianya tidak berlaku dalam sehari dua. Ia berlaku apabila pengambilan menu yang tidak seimbang secara berterusan. PENYAKIT itu hakikatnya tidak datang secara mengejut…ianya adalah akibat sifat kita yang menangguh2 perkara yang penting dan perlu.

Ramai customer yang mengakui tidak mengambil susu semasa mengandung namun tidak pula menggantikan dengan sumber kalsium yang lain dimana akhirnya mereka mengadu sakit pinggang, sakit lutut dan tumit berbisa bila pijak, paling teruk ialah sakit gigi.

Kalsium sangat penting ya…. jangan abaikan kerana bila dah sakit kita yang merana. Terutama ibu-ibu yang mengandung dan menyusukan anak… kalau tidak menggantikan kalsium yang disalurkan kepada anak semasa mengandung dan menyusu, risiko osteoporosis sangat tinggi.

Bagi ibu yang menyusu dan jika kehadiran Menstrual mengganggu penghasilan susu anda…dapatkan segera 2-4 gelas susu sehari insyaAllah penghasilan susu akan meningkat semula.

Kekurangan kalsium boleh membuatkan kita cepat letih ditambah apabila kurang tidur dan akhirnya akan membuatkan muka pucat tidak bermaya dan lebih teruk lagi kulit nampak kusam.

Jika mak anda mempunyai tanda Sakit Pinggang, Sakit Lutut, Sakit Tumit, mahupun sakit gigi, dapatkan kalsium segera!

*credit