Shaklee Offer

Rahsia Farah Punyai Stok Susu Yang Banyak

Rahsia Farah Farhan@SaraKids Mempunyai Stok Susu Yang Banyak

Siapa yang tak kenal Puan Farah Farhan kan? Seorang kaunselor laktasi muda yang kini mempunyai 3 orang anak dan mempunyai biz yang diberi nama SARAKIDS. Mari kita bongkarkan apa rahsia Farah mempunyai Stok Susu yang banyak.

Stok Susu Yang Banyak

Teringat saya tentang Puan Farah ada muncul di WHI kat TV3 siap dengan fresh milk lagi…hebat kan? Jom kita baca serba sedikit rahsia bagaimana Puan Farah berjaya menghasilkan stok susu yang banyak.

Ramai yang selalu tanya, bagaimana saya boleh mengumpul stok susu terlalu banyak. Mungkin mereka tak tahu, ada yang laaggiii banyak dari saya.

Blog ini bukan saja diikuti oleh ibu-ibu muda, malah bapa2, adik2 yang masih belum berkahwin dan makcik2 yang telah berusia. Ada yang pernah tanya mama saya..

“mcm mana ye cikyong (nama panggilan manja di rumah) tu boleh simpan susu banyak mcm tu. Memang susu dia banyak kot.”

Tak kurang “dia kaunselor laktasi, boleh la simpan banyak2″ atau “anak dia baby lagi, mmg susu tgh banyak” atau “dia mmg jenis susu banyak”dan mcm2 lagi.

Saya terima setiap pendapat semua. Tapi tahukah anda saya juga seorang ibu dalam erti kata lain manusia seperti semua? Jadi, kita serupa. Kita dikurniakan kelenjar susu yang sama. Mungkin saiz kita berbeza, tapi proses fisiologi kita sama. Secara anatomi nya sama.

Apa yang membezakannya?

Teknik kita. Mind Set kita. Pemahaman kita. Dan yang lain2.

Antara tips yang saya nak kongsikan melalui pengalaman saya:

1) Mula memerah ketika di awal-awal berpantang
→ Mula memerah dari hari ke 4 selepas kelahiran Adrian. Ini bergantung kepada pada hari keberapa susu matangnya keluar. Semasa awal kelahiran
dan susu masih dalam colostrum form, susukan bayi sekerap yang mungkin.

Setelah susu matang keluar, dah boleh mula memerah susu selepas bayi tidur selama 3 jam sekali. Jika bayi terjaga dalam semasa memerah, utamakan bayi. Berhenti memerah dan susukan bayi terlebih dahulu. Setelah selesai, barulah sambung semula.

2) Tidak memberikan anak saya susu perahan semasa tempoh berpantang dan dia hanya disusukan secara terus.
Stok susu yang disimpan hanyalah untuk kegunaan jika ada perpisahan sementara dgn bayi (bekerja, keluar sebentar dan lain2). Bayi tidak didedahkan dengan botol susu seawal 50 hari kelahiran bayi.

3) Percaya pada konsep supply and demand.
Semakin banyak saya mengosongkan payudara, semakin banyak susu dihasilkan. Susu tidak akan dihasilkan semula jika tiada permintaan dari bayi.

4) Let Down Reflex.
Setiap kali memerah susu di sebelah kanan, saya akan pakai milk collecter/milk collection shell di sebelah kiri. Begitu juga sebaliknya.

Semasa kita menyusukan bayi, atau memerah, selepas beberapa ransangan oleh bayi atau pam, hormon oksitosin (hormon yang memancutkan susu) akan dibebaskan ke dalam darah ke kelenjar susu.

Hormon ini akan meransang semua otot di sekeliling payudara untuk memancutkan susu secara tiba2. Ia dipanggil “Let Down Reflex atau Milk Ejection Reflex”.

Mempunyai Stok Susu Yang Banyak

Antara contoh Let Down Reflex.

1-2 oz boleh dapat. Sayangnya kalau kita biarkan ianya basah di baju begitu saja. 1 oz kalau di kumpul 3 kali, bukankah dah lengkap utk sekali
penyusuan untuk anak?

Ini sewaktu kami keluar bersiar-siar. Saya susukan adik adrian di sebelah kiri dan di sebelah kanan, saya menakung susu semasa Let Down reflex. Indah betul ciptaan Allah, mmg tak boleh nak cerita! Dan bila saya menyusukan anak, saya takkan sampai hati nak buang begitu saja. Saya akan simpan.

Susu yang terhasil semasa Let Down Reflex adalah lebih CAIR kerana minit2 pertama menyusukan anak, susu yang terhasil adalah FOREMILK, yang mana susu ini lebih tinggi kandungan air, rendah protein dan rendah lemak. Susu inilah AIR untuk menghilangkan dahaga bayi. Itu sebabnya, sepanjang 6 bulan pertama umur anak, mereka tidak perlukan AIR MASAK kerana dah ada air di dalam susu ibu itu di awal2 penyusuannya.

5) Displin dalam penyusuan.

Bila ckp pasal disiplin, ianya melibatkan diri sendiri. Cara mengurus penyusuan. Waktu memerah. Tidak skip waktu memerah. Memerah 3 jam
sekali. Kalau tinggalkan stok susu untuk anak 12 oz (waktu siang), ibu seharusnya membawa pulang sekurang-kurangnya 12 oz atau lebih.

Andaikata mmg hari tersebut terlalu sibuk, ibu seharusnya mengganti waktu memerah waktu malam (bangun malam) supaya tiada stok NEGATIF (contoh: anak minum 13 oz, ibu bawa balik 10 oz, ibu digalakkan bangun malam untuk mendapat lagi 3 oz).

Kunci: Jangan LEKA, jangan LALAI.

6) Pengurusan EBM yang betul.

Ini penting untuk memastikan stok susu cukup sehingga penyusuan boleh berlangsung selama 2 tahun. Saya menerima banyak kes, pengasuh/ibu/ibu mertua meminta susu lebih kerana anak tak cukup susu.

Contoh: Ada yang minum sampai 18-20 oz waktu siang (ibu bekerja) sedangkan ibu hanya boleh bawa pulang 15 oz (memerah secara konsisten). Kalau begini, setiap hari negatif, stok susu 1 peti pun akan habis cepat.

Latihan yang berterusan kepada individu yang ingin menjaga anak-anak amat penting!

Beritahu pengasuh, ibu, pembantu rumah: Keperluan susu ibu untuk anak sejak 1 bulan hingga 6 bulan adalah SAMA dan TIDAK BERUBAH. Malah, selepas umurnya 6 bulan, keperluan susu nya makin berkurang kerana bayi perlu belajar makan .

2-3 oz sekali minum, dan dalam 5- 6 kali sepanjang siang, dan tidak lebih dari itu!
Ketahuilah, perut bayi dari 1-6 bulan adalah sebesar telur puyuh dan dia kenyang bila minum amaun yang ditinggalkan oleh ibu.

Saya faham, kadang2 sukar untuk memberitahu ibu/pengasuh tentang hal ini, kerana mereka seringkali berkata “baby mcm nak lagi, tak cukup 3 oz. dia asyik menangis mcm nak menyusu”, tetapi kita cuba pendekatan lain.

Beritahu ibu, pengasuh, susu untuk bayi adalah cukup dan anak telah kenyang. Mungkin dia mahukan perhatian, dia mahu bermain dan bosan ditinggalkan seorang diri, dia mahu didukung dan lain2. Mungkin boleh provide flash cards, rattle dan toys atau dukung bayi.

Anda lebih kenal ibu/pengasuh/pembantu rumah anda. Cari cara yang terbaik untuk menyampaikan mesej ini..

** Kadangkala, lebih baik menjadi sedikit ‘kedekut susu’ daripada anda beri ikut corak yang diminta oleh pengasuh – bimbang jika kita terlalu mengikut, lama kelamaan bukit yang ditarah hari kehari akan menjadi gondol dan stok susu HABIS kesemuanya dan end up terpaksa mengalah pada susu formula. Saya tak mahu itu terjadi jadi kita harus manage betul2 stok susu. 

Apabila bayi  telah mula diperkenalkan dengan pelbagai jenis makanan, maka permintaan susu pun makin berkurang..^_^. Dan, itu antara RAHSIA bagaimana ibu berjaya menyusukan sehingga umur anak 2 tahun.

7) Makan makanan penambah susu
– ini adalah salah satu alternatif jika ibu mahu menambah susu (provided jika anda menyusu sepenuhnya dan memerah susu mengikut jadual anda).

8) Doa yang tidak putus.
– Baca Surah Hujurat dan sapukan kedua2 payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Doa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.

9) Percaya pada diri.
– Redha. Bertenang dan bersabar
jika ditimpa dugaan semasa dalam tempoh menyusukan. Sentiasa berfikiran
positif. Kita menyusukan anak untuk anak kita, bukan sebab terpaksa, atau trend atau hina atau untuk membandingkan dengan sesiapa. semuanya
kerana Allah.

10) Berjumpalah dgn rakan2 yang menyokong penyusuan susu ibu. Supaya kita lebih bersemangat waja dalam misi kita.

Sumber : Farah Farhan

Sebelum ‘re-packaging’. Semoga perkongsian Farah mempunyai Stok Susu Yang Banyak dapat menaikkan semangat ibu-ibu semua.^-^ Semoga entry kali ini sedikit sebanyak dapat membakar semangat ibu-ibu menyusu di luar sana. Jangan give up!