Shaklee Offer

Buah Pinggang Orang Malaysia Power

Orang Malaysia Tak Sayang Buah Pinggang

Dr Thiruventhiran yang juga Perunding Pakar Nefrologi hospital itu berkata, Malaysia antara negara paling ramai pesakit buah pinggang di dunia disebabkan amalan gaya hidup tidak sihat penduduk terutama pengambilan makanan tidak seimbang.

Buah Pinggang

“Malaysia dianggap sebagai syurga makanan apabila pelbagai jenis makanan mudah didapati, malah premis makanan juga dibuka setiap masa. Inilah masalah terbesar kita apabila rakyat suka menjamu selera tanpa had waktu dan tidak menitik­beratkan makanan yang menyihatkan.

“Sikap sebegini jika tidak dididik dari awal mengenai keburukannya akan menjadi tabiat dan mendatangkan pelbagai masalah kesihatan sehingga menyebabkan buah pinggang terjejas apabila meningkat usia.

“Selain itu, rakyat kita juga jarang bersenam atau melakukan aktiviti sukan dan riadah. Seakan asing apabila mempelawa rakan melakukan aktiviti fizikal sebaik tamat kerja kerana ia sesuatu yang jarang dibuat.

“Bersenam dan bersukan selepas waktu kerja adalah sebahagian gaya hidup rakyat di negara Barat. Walaupun mereka sibuk bekerja, sebaik habis kerja tetap meluangkan masa singgah ke gim atau bersukan lain,” katanya.

Sementara itu, statistik Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) menunjukkan anggaran 3.2 juta rakyat Malaysia mempunyai diabetes, tetapi kira-kira 50 peratus daripada bilangan itu tidak didiagnosis. Bilangan keseluruhan pesakit diabetes dijangka terus meningkat sebanyak 50 peratus lagi menjelang 2035.

Sumber: Harian Metro