Shaklee Offer

Cerahkan Kulit Dengan Cara Selamat

Cerahkan kulit dengan cara selamat

Cerahkan Kulit Dengan Cara Selamat

Ramai orang Malaysia yang sudah berkulit ‘Putih’. Macamana diorang cerahkan kulit yer?

Cerahkan Kulit


Apakah perbezaan antara mencerahkan, menyerlahkan, pelunturan kulit (bleaching) dan pemutihan kulit?

Mencerahkan kulit dan menyerlahkan kulit pada dasarnya ialah perkara yang sama. Ini bermakna membetulkan bintik-bintik hitam dan kulit kusam dalam tempoh masa yang singkat.

Pemutihan kulit dan pelunturan kulit merujuk kepada amalan yang menggunakan bahan-bahan kimia dalam usaha untuk mencerahkan warna kulit atau mengurangkan tona warna kulit dengan mengurangkan kepekatan melanin di dalam kulit.

Apakah yang anda boleh lakukan untuk mencerahkan kulit?

Anda boleh melakukan menjagaan secara semula jadi di rumah dengan mengawal pendedahan berlebihan kepada cahaya matahari, ubat-ubatan, mengurangkan tekanan dan tidak mengunakan produk berasaskan bahan kimia bagi tempoh masa yang panjang.

Di pasaran kini dibanjiri dengan krim pencerah kulit dan losyen berasaskan kimia. Produkproduk tersebut mempunyai bahan kimia berbahaya yang akhirnya boleh merosakkan kulit walaupun sangat mahal.

Produk semula jadi yang boleh digunakan pada kulit secara kerap ialah yogurt, limau atau jus oren dan serbuk kunyit. Madu lebah membantu untuk mencerahkan kulit serta bertindak sebagai agen pelembap.

Oleh kerana kulit kering ialah faktor umum yang menyebabkan tona kulit tidak sekata. Buah oren dan vitamin C juga diperlukan. Serbuk kunyit mempunyai sifat anti radang yang dapat membantu mengurangkan tekanan pada kulit.

Aloe Vera dan madu lebah kedua-duanya dapat menghilangkan ciri-ciri pudar bintik-bintik hitam dan parut. Dalam pada itu, terdapat banyak pemakanan yang kaya dengan anti oksidan dan diperlukan bagi mencerahkan kulit daripada dalam.

Bolehkah diet membantu dalam pemutihan kulit?

Sudah tentu boleh. Makanan kurang bahan kimia dan bahan perasa tambahan membantu pemutihan kulit. Terdapat banyak kuantiti anti-oksida, enzim yang penting dan asid amino dalam keseimbangan pemakanan yang baik. Ini dapat membantu kulit menjadi lebih cerah dan tona warna lebih sekata.

Apa yang anda boleh lakukan untuk membantu mempercepatkan proses pencerahan kulit?

i) Pencegahan.
Anda perlu mengurangkan pendedahan matahari atau menggunakan produk perlindungan cahaya matahari (sunblock) yang  sesuai jika tidak dapat mengelakkan diri dari terdedah kepada cahaya matahari.

Mengenal pasti (sunblock) serta mengetahui berapa lama dan sejauh mana produk boleh melindungi kulit adalah kunci utama untuk memilih perlindungan matahari yang tepat.

ii) Pengambilan supplemen
Pengambilan anti oksidan khusus untuk mencegah pengoksidaan atau melanin gelap kulit yang sedia ada. Secara umumnya pada masa yang sama dapat mengurangkan pigmentasi, mencerah dan menyelesaikan masalah kulit yang lain dengan pengambilan makanan tambahan dan suplemen yang betul.

Beberapa perkara yang perlu dielakkan untuk mencapai kulit yang cerah dan bersinar?

Menggunakan produk penyembuhan yang tidak terkawal dapat merosakkan kulit dengan membuang pelindung kulit. Ini akan membawa kepada kerosakan dermis dan kulit terbakar.

Menggunakan terlalu banyak bahan kimia yang tidak berlandaskan peraturan keselamatan foir kulit mampu menyebabkan penuaan kulit pra-matang, alahan kulit dermatis contohnya,ekzema dan beberapa bahan-bahan kimia seperti merkuri, beberapa jenis asid, dan lain-lain hydroquinol apabila tidak dikawal oleh pakar.

Ini boleh menyebabkan kerosakan bukan sahaja untuk kulit tetapi juga membahayakan organ-organ dalaman badan termasuk menjadi punca kanser. Artikel: Utusan Online 21 Jun 2015 12:50 PM

21 Jun 2015 12:50 PM