Shaklee Offer

Cara Hilangkan Blackhead Dan Whitehead

Hilangkan Blackhead Dan Whitehead dengan Nutriwhite Makeup Remover

Blackhead (bintik hitam) atau Whitehead (bintik putih) boleh terjadi kepada sesiapa sahaja baik lelaki mahupun wanita, baik orang tua mahupun orang muda remaja terutamanya di bahagian muka. Hilangkan Blackhead Dan Whitehead dengan Nutriwhite Makeup Remover.

Sebelum itu, mungkin ada di antara kita yang tidak tahu apa yang dikatakan dengan ‘blackhead’ dan ‘whitehead’. Jadi mari kita lihat sedikit penerangan di bawah.

BLACKHEAD dan WHITEHEAD

Apakah Blackhead atau bintik hitam?

Perpustakaan Perubatan AS (The US Library of Medicine) menerangkan blackhead merupakan bintik hitam yang kecil pada kulit disebabkan oleh penyumbatan kecil di pembukaan liang (folikel).

Blackheads dikatakan peringkat pertama jerawat
. Bintik hitam boleh berkembang menjadi jerawat, yang juga dikenali sebagai papule atau jerawat.

Bintik itam dan jerawat secara umum biasanya terjadi selepas bermulanya akil baligh, apabila tahap hormon meningkat. Hormon tertentu overstimulate kelenjar sebum (kelenjar minyak), menyebabkan kelebihan pengeluaran sebum.

Kelenjar sebum atau kelenjar minyak terletak di seluruh tubuh badan. Kelenjar ini banyak terdapat di bahagian muka, kepala dan bahagian kulit yang berbulu. Setiap kelenjar terbina daripada gelembung-gelembung yang mempunyai tisu epitelium di sekelilingnya.

Salur dari gelembung ini menuju ke kulit luar melalui liang roma. Kelenjar sebum juga didapati di lubang telinga (kelenjar cerumen/kelenjar lilin) dan di kelopak mata (kelenjar meibomian). Kelenjar sebum berfungsi dalam:

  • Merembeskan bahan berminyak yang dikenali sebagai sebum. Sebum adalah campuran lemak, kolesterol, protein dan garam tak organik.
  • Sebum mencegah rambut menjadi kering dan rapuh.
  • Membentuk sistem perlindungan pada kulit yang dapat mencegah dari berlakunya penyejatan air yang berlebihan daripada kulit.
  • Membantu kulit menjadi halus dan lembut.
  • Mencegah pertumbuhan beberapa bakteria di kulit.

Kelenjar sebum ini mula berfungsi semasa baligh dan dikawal oleh hormon androgen. Kelenjar sebum adalah salah satu contoh kelenjar holokrin kerana selepas sebum dirembeskan, sel kelenjar menjadi kosong dan mati.

Sebum direka untuk melincirkan rambut dan kulit dan biasanya mengalir daripada pembukaan liang pada permukaan
. Kadang-kadang sebum yang tersumbat dan bakteria mula mengumpul. Jika penumpukan bakteria dan sebum tidak mempunyai bukaan pada permukaan kulit, ia dipanggil jeragat. Satu bentuk bintik hitam jika liang yang terbuka ke permukaan membenarkan udara untuk masuk.

Sebum mengandungi melanin, pigmen. Ia adalah bahan yang sama yang memberikan warna kulit. Melanin bertukar gelap (mengoksidakan) apabila terdedah kepada udara. Itulah sebabnya bintik hitam adalah dark. Warna gelap tidak bermakna mereka kotor, dan menyental tidak mengeluarkannya.

Blackheads boleh memberi kesan kepada orang-orang dengan apa-apa jenis kulit, tetapi biasanya lebih kerap terjadi kepada mereka yang mempunyai kulit berminyak.


Apakah penyebab bintik hitam Blackheads?

#Sebab 1 : Kebersihan kulit dan bintik hitam – mitos

Ramai orang percaya bahawa jika kulit anda tidak dibersihkan dengan betul lebih banyak bintik hitam boleh muncul, terutamanya semasa tempoh turun naik paras hormon seperti akil baligh atau sebelum haid.

Para saintis dan doktor mengatakan ini mitos. Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan di UK menjelaskan bahawa tindak balas biologi yang paling  mencetuskan jerawat tidak berlaku pada permukaan kulit, tetapi di bawahnya.

Anda perlu basuh setiap hari dan mencuci muka anda dua kali sehari. Basuh lebih kerap tidak akan membuat sebarang perbezaan kepada jerawat anda dan boleh membuat gejala lebih teruk oleh memburukkan lagi kulit anda.

Dalam beberapa kes, bintik hitam boleh muncul jika pelembap, skrin matahari, membentuk, atau asas adalah digunakan secara berlebihan dan merengsakan kulit.

#Sebab 2 : Makanan tidak menyebabkan jerawat

Walaupun ibu bapa dan datuk nenek biasanya memberitahu anak remaja mereka supaya kurangkan makan coklat dan makanan berminyak kerana mereka fikir mereka menggalakkan pembentukan jerawat, tetapi coklat dan makanan berminyak tidak menyebabkan bintik hitam atau membuat mereka worse. Beberapa kajian telah menunjukkan hubungan antara beberapa produk tenusu dan jerawat, tetapi bukti yang tidak menarik.

#Sebab 3 : Tekanan

Tekanan tidak langsung memberi kesan kejadian bintik hitam. Walau bagaimanapun, tekanan dan kebimbangan boleh menyebabkan orang untuk memilih pada bintik hitam dan jerawat mereka, yang boleh merengsakan kulit.

 

Penyelesaian Shaklee – Gentle Action Makeup Remover

Nutriwhite Makeup Remover

Nutriwhite Makeup Remover

  • Melicinkan, melembutkan dan menyerikan kulit anda
  • Tunas Pokok Bic bertindak lembut untuk menyingkirkan sel kulit mati dengan menyeluruh tanpa merosakkan kulit
  • Aloe menyegarkan dan menegangkan kulit
  • Rumusan ringan, tidak berminyak dan boleh digunakan tanpa air
  • Aroma yang menyegarkan


Testimoni

1) Diri sendiri :

Saya sendiri menggunakan Nutriwhite Remover ini tau. Memang puas hati ! Ia lembut, tidak berminyak dan menjimatkan sebab tube nya besar boleh pakai lama. Lagi best bila digabungkan dengan Nutriwhite Foaming Cleanser. Selepas gosok muka dengan Remover ala-ala macam pakai scrub, keluar daki-daki, kemudian bersihkan dengan pencuci muka. Anda dapat rasa kulit muka lembut dan licin.

Nutriwhite Foaming Cleanser

Nutriwhite Foaming Cleanser

2) Puan O dari JB :

Abes keluar semua sel kulit mati, macam sental daki tau..ngeri betul. Hidung yang menggerutu sbb blackhead terus licin.

 

3) Puan Faha dari KB :

Yang menariknya bila sapu2 & gosok2 lembut daki keluar dr muka..pelik bin ajaib..Lepas cuci muka, wahh…hilang segala Blackhead Dan Whitehead yang ada kat T-zone. Esoknya buat dekat muka suami…daki putih keluar masa saya gosok muka suami. Boleh cuba sendiri, pasti anda hepi.

*Source : MNT, Wiki, Shaklee (M)

Cara Hilangkan Blackhead Dan Whitehead