Shaklee Offer

Badan Penat Petanda Tubuh Kekurangan Zat Besi

Badan Penat Petanda Tubuh Kekurangan Zat Besi 

Badan Penat Petanda Tubuh Kekurangan Zat Besi

 

Pernahkah anda berasa penat dan letih sejak kebelakangan ini? Ada kalanya anda rasa sangat letih sehinggakan nak naik tangga pun tak mampu walaupun anda sihat secara fizikal? Jika ya, anda mungkin kekurangan zat besi – terutamanya jika anda seorang wanita.

Walaupun ramai orang tidak berfikir zat besi sebagai nutrien, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa zat besi yang rendah adalah kekurangan pemakanan yang paling biasa di Amerika Syarikat. Hampir 10% wanita mengalami kekurangan zat besi, menurut statistik daripada Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan.

Mari kita lihat mengapa zat besi sangat penting untuk badan anda dan apa yang boleh berlaku jika anda tidak mendapat zat besi secukupnya.

Kenapa Anda Perlu Zat Besi?

“Sebab utama kita memerlukannya ialah ia membantu untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan,” kata Paul Thomas, EdD, RD, seorang perunding saintifik kepada Institut Kesihatan Nasional, Pejabat Tambahan Pemakanan.

Besi adalah mineral penting. Besi adalah komponen penting hemoglobin, bahan dalam sel darah merah yang membawa oksigen dari paru-paru anda untuk mengangkutnya ke seluruh badan anda. Hemoglobin mewakili kira-kira dua pertiga daripada zat besi dalam badan.

Kesan Kekurangan Zat Besi?

 1. Jika anda tidak mempunyai cukup zat besi, badan anda tidak cukup sihat untuk membawa oksigen sel-sel darah merah. Kekurangan sel darah merah dipanggil anemia disebabkan kekurangan zat besi. Tanpa sihat sel-sel darah merah, badan anda tidak boleh mendapatkan oksigen yang  mencukupi.”Jika anda tidak mendapat oksigen yang mencukupi dalam badan, anda akan menjadi penat,” kata Thomas.
 2. Keletihan yang boleh menjejaskan segala-galanya daripada fungsi otak anda termasuklah keupayaan sistem imun anda untuk melawan jangkitan.
 3. Jika anda hamil, kekurangan zat besi yang teruk boleh meningkatkan risiko bayi anda dilahirkan terlalu awal, atau lebih kecil daripada biasa.
 4. Kekurangan zat besi semasa hamil juga boleh meningkatkan risiko tumpah darah semasa bersalin.

Besi mempunyai fungsi penting yang lain juga. “Besi juga perlu untuk mengekalkan sel-sel sihat, kulit, rambut dan kuku,” kata Elaine Chottiner, MD, penolong profesor klinikal dan pengarah Klinik Hematologi Umum di Universiti Michigan Pusat Perubatan.

Berapa Banyak Besi Yang Anda Perlu?

Berapa banyak besi yang anda perlukan setiap hari bergantung kepada umur, jantina, dan kesihatan anda secara keseluruhan. Bayi dan kanak-kanak memerlukan lebih banyak zat besi daripada orang dewasa, secara umum, kerana tubuh mereka berkembang begitu cepat.

 • Kanak-kanak lelaki dan perempuan memerlukan jumlah yang sama besi setiap hari :
  – Umur 4 hingga 8 : 10 miligram setiap hari 
  – Umur 9 hingga 13 : 8 mg setiap hari
 • Bermula pada remaja, keperluan zat besi setiap hari wanita meningkat.
  – Wanita umur 19-50 : 18 mg setiap hari
  – Lelaki umur 19-50 : 8 mg setiap hari
 • Selepas menopaus, keperluan zat besi wanita akan menurun.
  – Lelaki dan wanita selepas menopaus : 8 mg setiap hari.

* Wanita memerlukan lebih banyak zat besi kerana mereka kehilangan darah setiap bulan sepanjang tempoh hayat mereka.
** Sumber : WebMD

Supplemen Shaklee yang membekalkan zat besi untuk dewasa ialah VITALEA dan MEALHAKES untuk kanak-kanak.

vita-lea-1

Vita-Lea

meal-shakes-1

Meal Shakes

Jika anda ataupun pasangan dan anak-anak anda pernah mengalami masalah badan penat dan keletihan, boleh ikhtiar berikan mereka suplemen sebagai makanan tambahan harian mereka.