Shaklee Offer

Pernah Dengar Perkataan Indeks Glisemik?

Apa itu Indeks Glisemik

Apa itu Indeks Glisemik? Diperkenalkan pada tahun 1981 oleh seorang ahli sains bernama Dr. Jenkins. Beliau telah menerangkan konsep GI ini dalam Jurnal Perubatan Nutrisi Klinikal Amerika (American Journal of Clinical Nutrition) sebagai panduan untuk seseorang mengekalkan kestabilan gula dalam darah.

Beliau telah mengklasifikasikan karbohidrat berdasarkan bagaimana tubuh manusia bertindakbalas kepadanya. Kadar penyerapan karbohidrat dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah dikira sebagai satu indeks atau petunjuk. Indeks ini dipanggil Indeks Glisemik (GI). GI menunjukkan kedudukan makanan dalam skala 0 hingga 100 mengikut paras sesuatu makanan itu menaikkan paras gula dalam darah selepas ia di makan.

Indeks Glisemik

Kadar kenaikan paras gula dalam darah dikira dengan teknik yang ditetapkan. Beliau telah mendefinisi GI sebagai kadar kenaikan paras gula dalam darah selepas pengambilan makanan yang diuji dibandingkan dengan makanan yang ditetapkan standard (ie: glukosa = 100)

Beban Glisemik (Glycemic Load –GL)

Beban Glisemik (Glycemic Load –GL) pula mengira gabungan bacaan-bacaan GI bagi satu atau lebih makanan dan berapa banyaknya ia dimakan oleh seseorang. Oleh itu GL boleh digunakan untuk menerangkan kesan satu jenis makan, satu hidangan makanan atau pengambilan makanan sehari penuh.

Diet keseluruhan GL seseorang adalah lebih penting dari GI bagi makanan-makanan tertentu. Nilai GL dikira mendarabkan nilai GI suatu makanan dengan jumlah gram karbohidrat yang terkandung di dalamnya dalam jumlah biasa hidangan makanan tersebut dan membahagikannya dengan seratus.

GL= (GI×gram karbohidrat setiap hidangan)/100

Terdapat beberapa sebab kenapa kita tidak boleh hanya bergantung kepada nilai GI sahaja untuk memilih makanan berkarbohidrat yang paling sesuai. Sebagai contohnya kacang brazil dan brokoli mempunyai nilai GI rendah, tetapi 50 gram kacang brazil mempunyai nilai kalori 157 kCal berbanding brokoli dengan jumlah berat yang sama mempunyai nilai kalori hanya 10.5kCal.

Nilai GL mempunyai nilai penomboran yang lebih rendah daripada GI. Makanan yang mempunyai nilai GL 20 atau lebih dipanggil GL tinggi manakala nilai diantara 11 – 19 dipanggil GL sederhana dan nilai GL < 10 adalah GL rendah.

GL Tinggi > 20
GL Sederhana 11 – 19
GL Rendah < 10

Terdapat perbezaan apabila GL dikira pada sesuatu jenis makanan bergantung pada jumlah saiz makanan tersebut. Sesetengah GI sederhana terutama yang kaya dengan karbohidrat akan meningkat paras glukosa darah dalam masa yang singkat mempunyai nilai GL yang sangat tinggi contohnya mee kuning, pasta dan roti putih.

Terdapat juga keadaan yang terbalik iaitu jenis makanan yang mempunyai GI tinggi tetapi mempunyai nilai GL yang rendah. Contohnya seperti bawah:

Makanan GI GL
Tembikai 72 4
Labu 75 3
Kacang Parang 80 9
Tembikai Susu 65 4

Secara umumnya jika sesuatu makanan itu mempunyai GI yang tinggi maka kita patut makan sedikit sahaja dan jika ia mempunyai GI yang rendah maka kita patut makan lebih banyak

nasi campur

Contoh makanan dgn nisbah GI yg baik

Selepas teori ini mula diperkenalkan, ramai pakar pemakanan dan doktor terkejut dengan indeks yang ditunjukkan. Contohnya, gula pasir (sukrosa)  mempunyai GI 61 dan gula dari buah-buahan (fruktosa) mempunyai GI 19 sahaja. Makanan yang lain seperti kentang mempunyai GI 110 dan roti putih mempunyai GI 70.

Ini menunjukkan, hanya dengan makan kentang atau roti putih boleh memuncakkan paras gula lebih daripada mengambil gula dalam kuantiti yang sama.

Roti

Contoh roti dengan GI yang rendah

Dalam Jurnal Persatuan Perubatan Amerika (JAMA) pada edisi Mei 2002 melaporkan lebih daripada 311 kajian berkenaan GI telah dijalankan dan kebenaran teori ini dibuktikan secara saintifik.

Makanan yang cepat dihadamkan dan ditukar menjadi glukosa dalam darah dipanggil GI Tinggi (high glycemic index) dengan nilai GI lebih daripada 70.

Manakala makanan yang lebih lambat menjadi glukosa pula dipanggil GI Rendah (low glycemic index)dengan nilai GI kurang daripada 55. Nilai GI diantara 56 hingga 69 pula dipanggil GI Sederhana (Medium glycemic index) Makanan yang tinggi nilai GI nya menyebabkan kenaikan paras glukosa dalam darah dengan cepat. Sebaliknya , makanan yang rendah nilai GI nya menaikkan paras glukosa dalam darah secara beransur-ansur.

sayur

Sayuran mempunyai nilai GI rendah

 

Apabila kita makan makanan yang mempunyai GI tinggi, kadar kenaikan paras glukosa dalam darah yang pantas akan menyebabkan paras glukosa memuncak. Insulin akan dirembeskan sebagai tindakbalas tubuh kerana paras gula yang memuncak untuk menurunkan paras glukosa ini dengan segera. Tubuh manusia tidak sepatutnya mempunyai paras gula yang terlalu tinggi dalam darah.

Hanya sebahagian dapat digunakan sebagai tenaga dan selebihnya akan disimpan sebagai lemak. Lemak yang tersimpan tidak akan digunakan sebagai sumber tenaga utama. Tubuh akan mula merasa lapar semula apabila paras gula turun mendadak dan ini menyebabkan rasa lapar yang berulang-ulang walaupun baru makan beberapa jam sebelumnya.

Buah-buahan

Buah-buahan mempunyai nilai GI rendah & sederhana

Dari situ keadaan menjadi bertambah buruk lagi kerana apabila paras glukosa ini turun ia akan menyebabkan kita mula lapar semula. Rasa lapar atau craving ini amat cepat dirasakan selepas makan makanan yang mempunyai indeks glisemik tinggi dan proses ini seperti suatu ‘kitaran kejam’ (vicious  cycle) yang menjadikan seseorang itu banyak makan tetapi sentiasa berasa lapar.

Lemak simpanan tidak dibakar sebagai tenaga malah akan terus disimpan dan berkumpul semakin lama semakin banyak. Lemak yang terkumpul ini  terutamanya didalam bahagian abdomen dan disekeliling organ dalam manusia.

Keadaan ini akan menyebabkan seseorang kelihatan ‘buncit’. Proses  tersebut menyebabkan glukosa yang tidak digunakan, disimpan sebagai lemak simpanan. Proses yang berpanjangan ini akhirnya menyebabkan lebih banyak lemak disimpan yang akan terlihat secara fizikalnya sebagai gemuk dan berperut buncit.

Natijahnya, seseorang akhirnya menjadi gemuk. Kitaran ini mesti dihentikan untuk mengelakkan badan menjadi semakin gemuk.

Karbohidrat yang telah diproses dan persediaan untuk dijadikan sesuatu jenis makanan yang menentukan darjah GI bagi pelbagai jenis makanan yang diuji. Ia bermaksud lebih kompleks sesuatu makanan itu diproses sebelum boleh dimakan, maka lebih tinggilah GI nya. Oleh itu biskut dan kek mempunyai GI yang tinggi berbanding bijirin gandum.

Gandum yang diproses dengan kaedah ‘high speed rollingmills’ yang menghasilkan tepung  gandum yang sangat putih dan halus sebagaimana yang kita boleh beli dikedai-kedai sekarang ini.

Tepung ini bila dimakan memuncakkan paras glukosa dengan cepat sekali dalam badan, malahan ianya lebih cepat daripada kita makan sesudu gula. Ini adalah kerana ia mempunyai nilai GI yang lebih tinggi berbanding gula pasir.

Tepung gandum ini adalah bahan asas kepada pembuatan kek, roti, biskut, mee, roti canai, jemput-jemput, kuih-muih dan pelbagai jenis masakan lagi. Makanan ini adalah makanan kegemaran masyarakat umumnya di Malaysia. Oleh itu tidak hairanlah kenapa masalah kegemukan semakin bertambah di Malaysia setiap tahun.

Tahukah anda?

Indeks Glisemik menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula dalam darah. Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai GI yang tertinggi manakala karbohidrat dengan GI yang rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan.

Sesetengah protein soya di proses dengan alkohol. Cara pemprosesan ini bukan sahaja menghilangkan isoflavon yang bermanfaat, mala membentuk kontaminasi bersilang dengan bahan-bahan kimia yang di gunakan dalam pemprosesan. ESP pula di cuci dengan air untuk mengekalkan isofalvones, ganistein dan daidzen yang kritikal demi membekalkan anda dengan keseluruhan kebaikan soya.

Itlah perbezaan antara ESP dengan soya-soya lain.

Bagaimana pula dengan GI di dalam ESP Shaklee??

Indeks Glisemik yang terdapat di dalam ESP Shaklee adalah di antara yang terendah.

ESP merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat di hasilkan oleh tubuh manusia. Kandungan Indeks Glisemiknya hanyalah 39 sahaja iaitu GI yang rendah dan menjadikannya sesuai juga di ambil oleh pasakit kencing manis.

Apabila kita makana makanan yang mempunyai GI yang tinggi, kadar kenaikan paras glukosa dalam darah yang pantas akan menyebabkan paras glukosa memuncak. Insulin akan di rembeskan sebagai tindak balas tubuh kerana paras gula yang memuncak untuk menurunkan paras glukosa ini dengan segera.

Tubuh manusia tidak sepatutnya mempunyai paras gula yang terlalu tinggi dalam darah.Hanya sebahagian dapat di gunakan sebagai tenaga dan selebihnya akan di simpan sebagai lemak. Lemak yang tersimpan tidak akan di gunakan sebagai sumber tenaga utama.

Tubuh akan mula merasa lapar semula apabila paras gula turun mendadak dan ini menyebabkan rasa lapar yang berulang-ulang walaupun baru makan beberapa jam sebelumnya.

Jadi, pilihlah makanan tambahan anda yang mempunyai GI yang rendah.