Shaklee Offer

8 Tips Diet Semasa Berpuasa

Alhamdulillah… dah 4 hari umat Islam berpuasa tahun ini. Semoga kita dikurniakan kesihatan yang baik untuk terus berpuasa penuh tahun ini. Jom kita tengok tips 8 Tips Diet Semasa Berpuasa edisi Kevin Zahri. Menarik untuk dicuba !!! Jom follow.

Setiap hari ada pertanyaan dari customer mahupun pembaca blog saya yang tidak seberapa tentang cara pemakanan yang sesuai diamalkan semasa berpuasa. Terkadang nama aje puasa di siang hari tak jamah makanan, tetapi selepas masuk waktu berbuka pelbagai juadah di depan mata terus terlupa yang diri sedang berdiet. Betul tak? Silap haribulan bukan berat turun, malah berat makin bertambah di bulan puasa. Tak mahu lah kan? Risau baju raya tak muat pula nanti.

10491266_10152462179245210_1961726120568073611_n

8 Tips Diet Semasa Berpuasa

8 Tips Diet Semasa Berpuasa/Bersahur

  1. Jangan skip sahur – penting untuk bekalan tenaga dan ia juga Sunnah dalam amalan puasa.
  2. Segenggam karbohidrat – sumber UTAMA tenaga badan
  3. Komplex karbohidrat – berikan tenaga yang tahan lebih lama. Maka pilihlah karbo yang berserat.
  4. Protein yang bersih – protein mengenyangkan.
  5. Elak garam – ia mempercepatkan dehidrasi. Pilih makanan yang ada potassium.
  6. Elak kafein – ia juga mempercepatkan dehidrasi.
  7. Elak minuman gas – mengandungi kafein juga.
  8. Jangan minum terlalu banyak air – lebih banyak anda minum waktu sahur, lebih cepat ia akan dibuang. Minum 2-3 gelas sudah mencukupi.

 

setberpuasa-2

Dalam rangkaian produk Shaklee pula, kami mengesyorkan Set Mighty 3 Gems yang terdiri daripada:-

Meal Shakes
– Merupakan sumber protein dengan vitamin dan mineral tambahan. Ia juga  mengandungi semua asid amino asli yang terdapat di dalam protein termasuk asid amino perlu dan juga tidak perlu.

ESP
– Protein dari non-GMO soy.  Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yang konsisten.

Performance Drink
– Terbukti secara klinikal untuk menyokong tahap hidrasi berbanding air.  Tambahan pula, Performance mempunyai lebih banyak elektrolit dan menyalurkan lebih banyak tenaga berbanding jenama minuman hidrasi yang lain. Campuran Elektrolit OPTI-LTYE™ proprietari dengan campuran unik karbohidrat kami  dapat memberikan tenaga segera dan berkekalan bagi menyokong hidrasi optimum.