Suplemen Bukan Untuk Merawat Penyakit

Suplemen Bukan Untuk Merawat Penyakit

Rakan Shaklee saya Puan Hanis Amin yang telah hadiri Train The Trainer Shaklee University ada berkongsi info mengenai supplemen dan kesihatan. Katanya…

Semalam berkali-kali nutritionist Shaklee sebut, supplement is food nutrient in tablet form. Bukan ubat, bukan drugs untuk rawat penyakit. Sama macam ambil makanan harian, dalam tu ada nutrien juga kan.

Cuma setiap hari mungkin kita tak cukup makan sayur 8 mangkuk, daging ayam atau ikan pula terlebih-lebih dari sepatutnya. Makanan pun kadang-kadang tak dikendalikan dengan baik menyebabkan hanya sikit je nutrien yang tinggal dalam makanan tu.

Suplemen Bukan Untuk Merawat Penyakit

Suplemen Bukan Untuk Merawat Penyakit

Habis tu kenapa ramai claim bila ambil supplemen (terutamanya yang menggunakan bahan semulajadi & organik), ada penyakit yang hilang, badan lebih sihat?

Sebab penyakit tu berpunca dari sel-sel badan yang rosak. Sel-sel badan rosak disebabkan tidak cukup nutrien. Bila sel-sel badan kita dapat nutrien secukupnya, sel badan pun akan jadi lebih sihat, organ dan sistem badan pun dapat berfungsi dengan baik.

Fahamkan? Sama seperti keadaan bibir kita ketika berpuasa. Bibir kita akan kering, kadangkala pecah dan berdarah akibat kekurangan air. Begitu juga dengan sel yang kekurangan nutrien dan vitamin.

Bila dah sakit, kita advise dia untuk dapatkan rawatan yang sepatutnya disamping kita support badan dia dengan supplemen. Jadi mari kita cegah penyakit sebelum rawat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.