Meningkatkan Kesuburan Dengan Shaklee

Meningkatkan Kesuburan Dengan Set Kesuburan Shaklee

Semua pasangan suami isteri sudah tentu menharapkan kehadiran cahayamata dalam rumahtangga yang dibina. Bak kata orang, anak merupakan satu anugerah dari Allah, penyeri rumahtangga dan pengikat kasih sayang pasangan suami isteri. Saya kongsikan cara Meningkatkan Kesuburan Dengan Shaklee.

Meningkatkan Kesuburan Dengan Shaklee

Alhamdulillah, puteri saya lahir sebulan selepas anniversary pertama kami.♥ Namun, kita hanya merancang. Tuhan yang menentukan segala-galanya. Tidak semua pasangan dikurniakan zuriat meskipun sudah bertahun-tahun mendirikan rumahtangga. Kegagalan mendapatkan zuriat kadang kala turut menjadi punca keretakan rumahtangga dan seterusnya penceraian.

“Dah ada baby?”

“Si polan tu dah lama kawen, tapi takde anak pon lagi.”

“Bini dia mandul ke?” → soalan yang paling mengguris hati wanita! Berhati2 bile berkata2…

Apabila bercerita tentang isu ketidaksuburan, kaum wanita biasanya sering dipersalahkan. Namun faktanya hanya 40% dari kes ketidaksuburan dilaporkan berpunca dari wanita. Dan yang mengejutkan, 40% kes pula berpunca dari lelaki! Manakala 20% lagi adalah kedua-dua pasangan tersebut.

Di zaman serba moden ni, ramai pasangan yang sanggup berhabis wang ringgit untuk tujuan rawatan kesuburan, baik untuk si isteri mahupun pihak suami. Ada yang berjaya, tidak kurang juga yang masih menanti kehadiran cahayamata penyeri rumahtangga. Ya, kita hanya berusaha. Segala-galanya hanya Allah saja yang berhak menentukannya.

Namun, sebelum kita menjalani rawatan yang agak tinggi kosnya, apa kata kita mencuba dari basic iaitu memperbaiki apa-apa yang ‘kurang’ dalam badan?

Selain kosnya yang lebih murah, cara ini juga tidak merosakkan apa-apa sistem dalam badan, kerana ianya hanyalah supplements (makanan tambahan). Sebaliknya, ia akan meningkatkan taraf kesihatan badan, sekiranya di ambil dalam dos yang di syorkan, yakni mengikut keperluan harian badan (percent daily value).
Ada banyak punca masalah kesuburan. Namun, saya tidak ingin kupaskan di sini kerana saya bukanlah yang pakar.Sebelum saya terlupa, ingin saya kongsi di sini tentang vitamin-vitamin Shaklee yang sesuai untuk masalah kesuburan ini.
Mungkin boleh dijadikan sebagai rujukan di kemudian hari.

Vitamin Asas
(1) Vita-Lea (Multivitamin)
(2) Vitamin C
(3) B-Complex
(4) ESP

Vita-Lea, B-Comp, Vit-C & ESP (protein) adalah vitamin asas dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

Vitamin Kesuburan

(5) Vitamin E
Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian dan menyuburkan organ reproduksi lelaki dan juga wanita.

(6) Zink
Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina. Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone dan memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose Nucleid Acid).

(7) Alfalfa
Sangat baik diamalkan oleh wanita, sakit ketika bersama suami, membantu mengatasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala haid (makan alfalfa bersama kalsium) dan turut membantu dalam hubungan intim suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah).

(8) GLA
Evening Primrose Oil terbaik. Membantu menstabilkan hormon, kitaran haid yang tidak teratur, mengurangkan simptom2 menopaus.

Jika anda atau rakan2 anda menghadapi masalah kesuburan ini, saya amatlah berharap agar ilmu ini dapat di manfaat dan di kongsikan bersama-sama. This is the least that you can do, before consulting with the experts and getting those expensive treatments.

No harm trying right? Dan, ingatlah, kita hanya merancang, Allah yang menentukan.

Namun pilihan terletak di tangan anda! Anda bebas untuk memilih produk yang mana mengikut kemampuan dan bajet anda..^-^.. Setidak-tidaknya kita telah berusaha untuk meningkatkan tahap kesihatan badan sendiri… menampung mana-mana ruang zat yang kurang.

Selebihnya kita serahkan pada Allah untuk tentukan segala-galanya… InsyaAllah, sentiasalah meminta padaNya…nescaya Allah akan kabulkan doa hambaNya yang selalu meminta. Amin!

*Nota Meningkatkan Kesuburan Dengan Shaklee
: GLA & Vitamin E diambil secara bergilir-gilir. Contohnya hari ni GLA, esok Vitamin E pula. Ini kerana dalam GLA juga turut mengandungi Vitamin E. Nanti terlebih dos pulak..(^_^)