Kebaikan Vitamin A Untuk Kanser Payudara

Kebaikan Vitamin A Untuk Kanser Payudara

Untuk kali ini saya sharekan Kebaikan Vitamin A Untuk Kanser Payudara. Vitamin A dapat membantu menjadikan sel-sel precancerous kembali kepada sel normal semula. Salah satu produk biokimia yang dihasilkan oleh tubuh daripada vitamin A, iaitu retinoic acid boleh menukar sel-sel precancerous (sel yang sudah mengalami perubahan awal menjadi sel kanser) kepada sel-sel yang normal semula.

Kebaikan Vitamin A Untuk Kanser Payudara

Kajian ini dilakukan oleh penyelidik dari Thomas Jefferson University dan disiarkan dalam Jurnal Antarabangsa Onkologi pada Mac 2014.

Penyelidik mendedahkan sel-sel payudara yang berada peringkat menjadi kanser kepada kepekatan retinoic acid dan mendapati bahawa retinoic acid
mempunyai kesan yang positif terhadap sel-sel precancerous tetapi tidak memberi kesan kepada sel payudara yang normal normal atau sel payudara yang telah menjadi kanser.

Kajian mendapati bahawa terdapat perubahan pada 443 bahan genetic yang berasingan telah menyebabkan sebagai perubahan sel payudara menjadi sel precancerous yang bila-bila masa boleh bertukar menjadi sel kanser.

Pengambilan vitamin A yang akan menghasilkan retinoic acid dalam tubuh dapat membantu sel-sel precancerous ini menjadi sel-sel normal semula. Retinoic asid telah bertindak ke atas sel ini melalui modulasi epigenome yang berlaku dalam tubuh kita.

Rujukan:

Maria Arisi, Rebecca Starker, Sankar Addya, Yong Huang, Sandra Fernandez. All trans-retinoic acid (ATRA) induces re-differentiation of early transformed breast epithelial cells. International Journal of Oncology, 2014;
*Sumber : Dr Zubaidi

Shaklee Carotomax : Lebih Selamat Dari Vitamin A

Selalu kita dengar orang yang rabun je yang suka cari supplemen cilik Carotomax ni kan?¬†Sebenarnya si cilik Carotomax ini banyak khasiatnya. Bak kata orang “kecil kecil cili padi”..sesuai sangat dengan warna kapsul merah pekat tu. ūüėČ

Carotomax Shaklee merupakan gabungan 6 karotenoid yang paling berkhasiat iaitu Alpha Karotena, Astaxanthin, Beta-Karotena, Lutein, Likopena dan Zeaxanthin yang memberikan faedah perlindungan antioksida yang lengkap.

Ia diesktrak dari rangkaian sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat antioksidan seperti :

 • rumpai laut
 • tomato
 • biji anggur
 • brokoli
 • marigold
 • epal
 • kentang
 • minyak sawit dll

Ahli Nutrisi mencadangkan pengambilan 5 – 9 hidangan sayuran dan buahan untuk mengekalkan kepekatan BETA KAROTENA di dalam darah dan seterusnya memelihara :

 1. Kesihatan Penglihatan
 2. Kesihatan Kulit
 3. Mencegah Kanser