Ingredients Dari Jepun Yang Tak Boleh Makan.

Ingredients Dari Jepun Yang Orang Islam Tak Boleh Makan.

Petang tadi sambil-sambil bersembang santai dengan geng sek menengah dulu, ada sahabat dapat cookies dengan ingredient ini dari Jepun. Ada yang bertanyakan Ingredients Dari Jepun Yang Orang Islam Tak Boleh Makan.

Jepun amat “strict” dengan bahan yang digunakan dalam setiap masakan/makanan yang dijual. Kebanyakkan makanan yang diimport dari jepun saya yakin mempunyai list ingredient kat belakangnya. Kecuali yang tiruan (bukan dari jepun). Saya nak share tips mudah nak tau makanan tu boleh makan ke tidak. Sebelum itu…

Ingredients Dari Jepun Yang Orang Islam Tak Boleh Makan.

  • Sila save gambar ini ye.
  • Setiap kali sebelum makan cookies ke coklat ke apa2 makanan dr Jepun tgk bahagian belakang produk dulu.
  • Lihat bahagian 原材料名 iaitu INGREDIENT (bahan-bahan) makanan tersebut.

Kebanyakan makanan dari jepun ada tulisan (kanji) kat bawah ni. Jadi, jika ada perkataan berikut dalam bahagian 原材料名, sila JANGAN BELI @ MAKAN ye. Kecuali ada logo halal.

==== BAHAN TIDAK BOLEH DIMAKAN ====
❎ ショートニング = SHORTENING (lemak haiwan)
❎ 酒 = ALCOHOL (Arak/Sake)
❎ 肉 = MEAT (Daging)
❎ 豚 = PORK (Khinzir)
= CHICKEN (Ayam)
==============================

Untuk yang travel sendiri ke Jepun tu boleh refer kepada page Halal Japan. Sedikit sebanyak insya-Allah membantu anda untuk melantak di sana. Lagi pun sekarang banyak dah kedai halal kat Jepun. Tak macam masa kita orang study dulu.

Sekian class petang utk simple Japanese.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.