Eczema dan Bayi

 Eczema dan Bayi

Eczema dan Bayi

 Apakah Itu Eczema?

Biasanya bayi yang eczema, mempunyai dermatitis (kemerahan, kupingan dan bengkak) pada muka, tangan dan kaki dan badan. Pelipat kelopak mata, leher, siku, lutut atau pergelangan kaki mungkin terjejas dengan lebih teruk. Keadaan ini menyebabkan rasa sangat gatal.


Rawatan
:
 Tiada ubat yang boleh mengubati ekzema sehingga pulih. Mengawal ekzema secara
berkesan boleh dibuat dengan mengamalkan sistem rawatan asas yang mudah.

Source: Majalah PaMA

Saya tau ada ramai ibu-ibu diluar sana yang bayi mereka menghidapi ekzema..Kita sebagai ibu tentu susah hati kalau bayi kita asyik menangis je akibat rasa gatal yang amat…Huuhuhu…As per Majalah PAMA “Tiada ubat yang boleh mengubati ekzema sehingga pulih”..Aduh..bagaimana pula tu…

Tapi, ibu-ibu janganlah bimbang… Kita tengok apa kata dari Ibu-ibu Hebat ini…

Credit to Fizanur

Sejak lahir, Aisyah dah diserang Ekzema. Apa yang pasti, pasti dia akan menangis sambil menggaru kepala, leher dan bahagian lampin. Saya notice kawasan yang kerap jadi merah-merah ialah di kawasan leher, sekitar bahu dan bahagian lampin.Yang paling teruk ialah 2-3 minggu lepas, setiap malam dia bangun, mengamuk2..atai!atai!. Heran, hari tak panas, badan tak berpeluh pun apsal jadi jugak. Apa nak buat ek.

Aisyah jenis yang tidak suka telan ubat.Sebenarnya, saya dah beberapa kali bawa Aisyah berjumpa doktor. Tapi kali ini saya tidak berbuat demikian kerana, saya tahu, masalah ini akan terus berulang dan berulang, setakat sapu krim, bagi makan ubat, gatal-gatalnya tak hilang-hilang pun.

Bila tanya doktor, sebab apa dan sampai bila, doktor jawab, biasalah ekzema ni terjadi di kalangan budak-budak, tak bahaya pun, jangan risau… Emak memberi petua agar disapukan air garam pada bahagian yang gatal-gatal tu terutama di bahagian lampin. Cara ini memang berkesan tetapi hanya untuk sementara. Esok, jadi lagi, fed up! fed up!

Berpandukan pengalaman yang dikongsikan oleh Kak N tentang bagaimana beliau merawat anaknya yang ekzema, saya pun cuba cara yang sama. Saya masukkan setengah sudu kecil ESP ke dalam botol susu Aisyah.Semenjak dari hari itu Aisyah tidak lagi menjerit-jerit di tengah malam. Hampir 3 minggu barulah kesan merah-merah yang menggelikan itu completely hilang.Sekarang ni, saya masih continue masukkan sedikit ESP ke dalam bancuhan susunya setiap malam beserta sedikit Mealshake sekali setiap hari. Ini bagi memastikan Aisyah tidak lagi diserang keradangan kulit yang teruk.
 Credit to Kak N

Begitu juga dengan keadaan Addin dan Nasa yang mempunyai masalah gegata dan ekzema. Ibu akan pastikan mereka ini minum Energizing Soy Protien (ESP) dengan bancuhan Performance Drink (PD) untuk 1-3 kali sehari dengan bancuhan yang moderate iaitu tidak terlalu pekat mahupun tidak terlalu tawar. ESP sangat membantu mengurangkan masalah yang mereka alami, Alhamdulillah.

Sepanjang penyusuan dulu mereka tidak pernah mempunyai masalah ini kerana ibu memastikan akan minum ESP 2-3 kali sehari demi memastikan susu ibu cukup bernutrisi untuk mereka.

Penyakit ini mula nampak apabila mereka sudah mula mengambil susu formula. Ini ketara protien yang terdapat dalam susu formula adalah bersandarkan protien haiwan. Apabila mereka kurang mengambil susu formula, simpton penyakit mereka juga berkurang dengan nyata.

ESP

Betulkan ESP ni mmg serba guna.. Bukan sahaja sesuai utk ibu yang menyusukan anak,mengandung malah untuk mengubati Eczema pun boleh…Untuk kanak-kanak yang berusia atas setahun bolehlah diberi secara langsung ESP ni…Tapi bagaimana pula dengan bayi.. Takan nak bg minum ESP kan..

Bagi bayi bawah 1 tahun yang ada eczema, ibu menyusu disarankan minum ESP 2-3 kali sehari untuk memastikan protein yang cukup dapat disalurkan kepada bayi melalui susuibu.

InsyaAllah. Sebab itulah ibu-ibu yang mempunyai bayi yang ada Eczema digalakkan ambil ESP… ESP boleh diminum oleh kanak-kanak 1 tahun ke atas samada yang eczema, dan ibu menyusu yang mempunyai bayi yang ada eczema. Berminat untuk mencuba Shaklee ESP?