Shaklee Offer

Cyst Tak Jadi Dibedah Selepas Makan Shaklee

Cyst Tak Jadi Dibedah Selepas Makan Shaklee

Cyst Tak Jadi Dibedah

Selalu kita dengar kebiasaannya mereka yang ada cyst yang saiznya agak besar (lebih 5cm), doktor akan sarankan pesakit dibedah untuk membuang cyst tersebut sebelum ia bertambah besar dan membahayakan nyawa si pesakit itu sendiri. Kali ni saya nak sharekan testimoni yang mana Cyst Tak Jadi Dibedah selepas makan Shaklee.

Inilah yang dinamakan kuasa Allah. Hanya dia yang berkuasa. Pengalaman rakan seperjuangan Shaklee Euphoria saya, Adila Roslan yang disahkan terdapat cyst di ovarinya… dan saiznya dah mencapai 5cm..dan jika saiz cyst tersebut semakin membesar, maka pembedahan perlu dilakukan.

Dengan kuasa Allah, selepas beliau makan vitamin Shaklee selama 2 bulan, Alhamdulillah cyst tersebut telah mengecil dari 5cm → 2.73cm!! Dan beliau tidak perlu menjalani pembedahan yang dicadangkan doktor.

Jom kita baca sendiri pengalaman beliau. (Credit to Adila Roslan)


 

Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin.Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa…tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya….Dah besar 5cm katanya….

” An ovarian cyst is any collection of fluid, surrounded by a very thin wall, within an ovary. Any ovarian follicle that is larger than about two centimeters is termed an ovarian cyst. An ovarian cyst can be as small as a pea, or larger than an orange. Some ovarian cysts cause problems, such as bleeding and pain. Surgery may be required to remove cysts larger than 5 centimeters in diameter – Wikipedia “

Air muka doktor macam cuak je…Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya….dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana….kalu perlu, kne operate buang…

Operate? Alamak….seumur saya tak pernah kena bedah…dan sememangnya tak nak operate…sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita…. kesian badan kita…. masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal. Alhamdulillah, Allah permudahkan…

So, doktor set kan tarikh untuk next appointment… Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm…Inilah gambar scan saya…
cyst scan
Doktor masih rekemen untuk bedah…. saya minta tunggu lagi hingga next appointment pada 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut.

Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu…

cyst scan

Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya TAK JADI dibedah..

Apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?

1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex

GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal.

Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.


GLA
atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.

2) Memakai Pad Herba Avail

3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:

” Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai  yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani….”

– Doa ini dibaca pada segelas air lalu diminum 2 kali sehari.
Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur….Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik….Syukur alhamdulillah….