Shaklee Offer

Jangan Ambil Mudah HB Rendah Semasa Hamil 2

HB Rendah Ketika Hamil Jangan Pandang Remeh

Postpartum Hemorrhage‘ (PPH) atau dikenali sebagai tumpah darah semasa proses melahirkan bayi samada kelahiran secara normal mahupun ceaserean (pembedahan). Tumpah darah ada perkaitannya dengan HB Rendah.

HB Rendah tumpah darah


Tumpah darah
diklasifikasikan sebagai kehilangan darah melebihi 500 ml bagi kelahiran normal atau melebihi 1000 ml bagi kelahiran secara ceaserean. Tumpah darah ketika bersalin adalah punca kematian utama di Malaysia. Kemungkinan PPH berulang untuk anak seterusnya adalah tinggi.

Pendarahan waktu bersalin adalah punca kematian yang utama di Malaysia. Tumpah darah ini berlaku akibat kekenduran otot-otot rahim terutamanya di kalangan wanita yang terlalu kerap mengandung dan beranak. Begitu juga dengan wanita yang telah lanjut usia ketika melahirkan anak.

Jika tumpah darah berlaku di kalangan wanita yang mengalami masalah kurang darah sudah tentulah ketahanan badannya lemah. Ini boleh menyebabkan maut.

Wanita yang tahap darahnya tinggi ataupun normal jika mengalami masalah tumpah darah, masalahnya dapat diatasi tanpa menemui ajal. 

Credit to Dr Hamid Arshad.

 

Mencegah HB Rendah

Untuk mencegah kekurangan zat besi (iron deficiency), sekurang-kurangnya 30mg suplemen zat besi (iron supplement as ferrous fumarate) disarankan tatkala hamil. Suplemen ini akan diberikan oleh doktor, diperolehi dari suplemen harian atau diet harian (sumber makanan semulajadi) anda.

 

Shaklee ada tak vitamin untuk atasi masalah HB low?

Jawapannya ialah Vita-Lea Iron Formula.

Multivitamin Shaklee yang lengkap dengan zat besi yang salah satu fungsi utamanya ialah mengangkut dan mendistribusikan oksigen di dalam darah ke seluruh tubuh badan.Maka, di Shaklee, pengambilan suplemen 2 biji Shaklee Vita-Lea Iron Formula sangat-sangat membantu menangani masalah anemia atau masalah HB rendah ketika hamil.

vitalea

Vitalea Shaklee kaya dengan Zat besi

vitamin-c

Vit C bantu penyerapan zat besi dengan lebih optimum

Gabungan Ideal VITALEA & VIT C untuk atasi masalah HB Rendah Ketika Hamil

Jom kita tengok pengalaman Puan Dayah yang pernah mengalami tumpah darah sebanyak dua kali semasa melahirkan anak ke-2 & ke-3.

“Kemungkinan pph berulang untuk anak seterusnya adalah tinggi. Sudah beberapa nurse dan doktor menyatakan kepada saya ketika mengandungkan baby ke -3 ini. Oleh kerana itu, saya memastikan paras hb saya tinggi.Teori saya, bila terjadi lagi sekurang-kurangnya saya punya darah yang banyak walaupun terpaksa kehilangan sebahagian..Huhu.Seperti yang diramal, kelahiran ke-3, saya mengalami pph jugak dengan kehilangan darah yang lebih banyak berbanding sebelumya.

Misi kata, kalau depa berhenti ‘massage’ perut saya (procedur untuk uterus mengecut), darah memancut-mancut keluar.  Alhamdulillah, uterus saya mengecut dan darah berhenti akhirnya.

Seperti sebelum ini, saya tidak ada masalah pening atau nak pitam. Tekanan darah saya juga stabil
.Yang bestnya kali ini, saya mendengar perbualan doktor bertugas melaporkan kepada pakar yang hb sebelum saya ialah 13 tetapi after blood lost ialah 14.

Pakar pun buat muka hairan. Adakah satu kesilapan? Macamana after blood lost boleh jadi tinggi. Tak kisah la, yang penting ia berada di lingkungan 12-13. Misi yang ikut doctor meronda pun kata pada saya . Muka awak pink saja..tak macam orang hilang darah.

Alhamdulillah, mungkin pada orang lain ( atau pakar) kehilangan darah 800cc itu tak banyak mana, tak akan pening dan sebagainya. Tapi bagi saya, ia tetap banyak. Kalau tak takkan dikategorikan sebagai tumpah darah. Kan..kan..”

 

Apa yang Puan Dayah amalkan untuk kekalkan hb pada paras 12-13?

“Selain memastikan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi, pastinya saya mengambil Shaklee Vitalea with iron Formula
( multivitamin yang dilengkapi formula zat besi). Selain memberi tenaga dan 28 keperluan nutrient yang lain) , ia juga membekalkan sumber zat besi.

Saya juga mengambil supplement iron yang dibekalkan oleh klinik kesihatan secara percuma. ( Yang ini selau terbabas, tapi kalau vitalea tak pernah miss sebab memang dok atas meja kat tempat keja).”

“Akibat” yang ibu hamil akan alami selepas amalkan Vitalea dan Vit C ialah :-

– bertenaga walau baru sahaja selesai bersalin
– HB rendah menjadi  bertambah baik
– mengelakkan risiko cancer

Jika anda ada masalah hb rendah ketika hamil, rajin-rajinlah amalkan supplement utk zat besi.