Shaklee Offer

7 Things You Must Never Say To Your Toddler

7 Things You Must Never Say To Your Toddler

Info yang sangat bagus untuk saya kongsikan dengan semua ibubapa di luar sana.Tak kira ibubapa baru ke lama ker….moga jadi panduan kita bersama.. termasuklah saya!

7 Things You Must Never Say To Your Toddler

Hanie pun dah 9 tahun sekarang…memang menguji kesabaran dalam nak membesarkan anak2 ni kan. Dan memang betullah apa yang dicadangkan dalam artikel tu…moga kami jadi ibubapa terbaik buat Hanie & Areel.. In-sya Allah!
 *Credit

Ni artikel yang saya baca dari parenthots.com.. Tajuk artikel tu “Things you must never say to your toddler”.. Bila sy terbaca tajuk tu.. hmm.. menarik..ini dia 7 perkara yang kita TAK BOLEH CAKAP DENGAN KANAK-KANAK.. .Saya dah olah dan edit sedikit..
1.”JANGAN MENANGIS”
Kanak2 menangis sebab diorang geram,tension,marah,lapar, kecewa.. Jadi bila dia tak dpt luahkan dgn kata2, dia luahkan dgn cara menangis.. Jadi mmg tak boleh lah kita kata JANGAN MENANGIS.. . Try
saying “You are crying because you are …” or “You need my help in …” It is more comforting to a toddler when you are understanding and supportive

2.Are you ready to go? ( Dah siap nak pergi?Jom!)
No wonderlah setiap kali nak keluar, saya kena ingatkan Hanie utk bersiap. Kalau ikut kata pakar ni, Toddlers do not keep time like adults do. Mereka perlukan masa utk buat transition. Jadi misalnya lagi setengah jam nak gerak,bgtau awal2 kat mereka what will happen in a few minutes time.. When it is time to leave, say to your child: “You are all ready to leave and go home. I am so glad we are all set.”

3.Why do you keep doing this? I have told you so many times …
(Kenapa asyik buat ni?.kan dah ckp byk kali JANGAN”)
Kanak2 ni mmg semulajdinya bersemangat dan satu yg ibu2 kene tahu, bila dia suka sesuatu, dia akan buat dan buat dan buat dan lagi dan lagi.. jadi kita jgn ckp.. “KENAPA BUAT NI..KAN DAH CKP BYK KALI JANGAN BUAT”.. Ibu2 ingat ye,kanak2 live for the present. Say: “Remember we keep our floors dry. Stop splashing water or you will have to leave this area. Wet floors are dangerous. You can get hurt when the floors are wet.”.. Yang penting ulang.. sentiasa ulang..hari2 pun takpe.. :-).so that your toddler can do it correctly.

4.”Share your toys with your friend.” ( Kongsi mainan kamu dgn kawan kamu”)
Kanak2 ni sangat jelas tentang konsep hakmilik tapi bukan konsep berkongsi. BERKONGSI bagi kanak2 bermaksud “menyerahkan mainan kepada org lain”. Sbb tu bila disuruh berkongsi.. mereka menolak. It is best to say to your toddler “Your friend likes to play with your toys. You can play with your toys and he can also play with your toys.”

5.”Stop jumping around and be quiet” ( Jangan lompat2, dan tolong Senyap”)
Kanak2 ni semulajadinya active. Jadi kalau nak suruh dia berhenti dari jadi diri sendiri,mmglah payah. Tapi kalau dah melebihi tahap kebenaran, anda boleh buat sesuatu yg kanak2 boleh terima.. contohnya. ckp mcm ni,.. “You can jump for five minutes and after that, we can read a book together.”

6.You cannot take without asking first. Say “please”.
(Jangan ambil tanpa kebenaran, Sila mintak izin dulu)
Adab, budi bahasa..dipelajari perlahan2 bukan dalam sekelip mata atau sehari dua atau sebulan dua.. As they are older, they will start to use more social graces. Toddlers fare better with positive statements such as “Smile and say “May I?”

7.You cannot touch this. (Jangan sentuh ini)
When you say this to your toddler, he receives a very different message. He hears only two words “touch this”. He will do exactly that and play with it. If there is something you do not want your toddler to get his hands on, remove it from his sight or distract him to do something else.

Wah..wah..banyak yang saya kena praktikkan nih…memang tau tak boleh cakap itu ini pada kanak-kanak…tapi kadang2 tu terlepas jugak! InsyaAllah sama-sama kita berubah menjadi ibu dan ayah terbaik untuk anak-anak masing-masing… Amin!