Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

3 Rahsia Terbesar Banyakkan Susu Ibu

3 Rahsia Terbesar Banyakkan Susu Ibu

Apa yang saya share di blog ini bukan semata2 milk booster di kala susu merudum. Saya juga berkongsi ilmu dan pengalaman saya sendiri mahupun teman seperjuangan dengan ibu2 menyusu di luar sana.. Entry kali ni ialah tentang 3 Rahsia Terbesar Banyakkan Susu Ibu… Jom baca dan ambil iktibar…

Hampir 50-60% entry di blog ini berkisar tentang penyusuan susu ibu, masalah2 berkaitan penyusuan susu ibu, serta berkongsi tentang gaya hidup sihat bersama makanan tambahan Shaklee.

“For 50 years, Shaklee has been leading the way in natural health products,personal care, home care and air treatment products including 45 patents worldwide.”

Pn Norita:

“Ada seorang teman terkejut bila mendapat tahu saya dapat menyusukan Addin sehingga 3 tahun lebih …. walhal saya ada teman yang menyusukan anaknya sehingga 4 tahun setengah. Sebenarnya ada rahsia terbesar untuk memastikan susu ibu itu banyak dan berterusan …. Saya sendiri baru menyedari hakikat rahsia ini. Memang nampak pelik tetapi saya melaluinya dan ramai sahabat2 saya juga melaluinya….”

 

 Rahsia #1 ( Rahsia Utama)

Rahsia Terbesar Banyakkan Susu Ibu

Pastikan pengambilan makanan waktu utama ( sarapan, makan tengah hari dan dinner) adalah lengkap dan seimbang.

Makanan inilah yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan susu. Ada ibu2 yang sangat takut untuk mengambil makanan berat kerana dikhuatiri gemuk maka golongan ini akan makan sekadar memastikan perut tidak lapar.
Mereka ini hanya melengkapkan makanan harian tanpa memikirkan keseimbangan zat yang diambil.. dan kemudian golongan ini akan mula bertanya mengapa berat anak saya tidak naik ye?

Breakfast tu penting yer… ibu2 boleh buat mcm ni..mkn dalam kuantiti sedikit.. tapi kerap… tapi the key word here is.. seimbang.. BALANCE.. jika sedar yang tak mampu menyediakan makanan seimbang.. ambil supplemen utk melengkapkan ape2 yang kurang.. tapi bukan menjadikan supplemen sebagai
makanan asas.

Rahsia #2

waterBanyakkan minum air sehari.

Nak minum banyak mana? Hanya diri anda yang mengetahuinya. Namun ianya tidak boleh dipandang remeh. Susu itu sendiri dalam bentuk cecair maka
air sangat penting. Air penting untuk menyahkan segala toksin dalam badan maka si ibu yang sihat akan menghasilkan susu yang berkualiti!

 

 

 

Rahsia #3

Pengambilan supplemen adalah sangat-sangat penting. 

set ibu menyusu

Saya tekankan ia sangat penting. Mengapa? Kerana ianya banyak membantu agar tubuh menjalankan sistemnya dengan baik. Pengambilan supplement banyak membantu agar metabolisme badan seimbang.

Sebagai contoh pengambilan B-Complex membantu sistem tubuh berada di dalam keadaan tenang dan rehat. Susuibu akan lebih mudah terhasil dengan keadaan si ibu gembira dan tenang berbanding runsing dan keletihan.

B-Complex juga berfungsi sebagai pemecah gula dalam sistem tubuh maka ianya sangat penting bagi memastikan seseorang tidak gemuk atau mudah menghidap penyakit seperti kencing manis.

Pengambilan Omega dan Lecitin pula sangat membantu agar lemak yang diambil dari pemakanan seharian tidak mendatangkan kemudaratan. Ianya membantu memecahkan lemak di dalam tubuh si ibu dan secara langsung akan meningkatkan kadar DHA dalam susuibu.

Selain itu contoh lain yang boleh saya beri ialah pengambilan alfalfa sebagai perangsang kepada tubuh untuk menghasilkan susu dan ternyata ianya sangat berkesan (supplemen disini bukanlah bermaksud
drug to boost milk.. tapi vitamin2 asas yang memang diperlukan badan seperti Multivit, B complex, Vitamin C, Calcium,Protein… dan itulah yang ada di dalam Set Menyusu Shaklee.. bukan semata2 milk
booster)


Masih tidak percaya?

Hasil kajian saya secara peribadi mendapati rata2 ibu yang merasakan dirinya hanya dapat menghasilkan susu yang sedikit atau mengalami susu merundum adalah kerana golongan ini tidak menjaga pengambilan pemakanannya. Mereka mungkin khuatir akan gemuk, maka akan mengambil makanan yang ringan ( very light) dalam semua meal.
Ada yang mengadu dengan saya, saya dah makan semua supplement yang N cadangkan namun susu saya tidak melimpah ruah… maka saya akan bertanya apakah pengambilan makan tengahari puan hari ini? Dengan nada lembut, saya makan kuih muih sahaja hari ini. Wahai temanku sayang, kita bukan hanya perlu pentingkan kuantiti tetapi kualiti.
Sebagai contoh mudah saya cuba gambarkan … bolehkah sebatang tebu menghasilkan air tebu sebanyak satu jug? Biarpun kita menggunakan mesin yang canggih untuk memprosesnya tapi yang pasti sebatang tebu takkan dapat menghasilkan satu jug air tebu… Saya memang seorang yang kuat makan… namun saya pastikan pengambilan supplement asas tidak saya abaikan agar makanan yang saya ambil tidak menjadi lemak mahupun lemak tepu dalam tubuh saya.

Siapa yang mahu kelihatan besar bukan? Saya percaya ibu yang menyusukan anak ditambah dengan pengambilan supplement yang betul akan memastikan ibu itu sentiasa ramping dan kelihatan muda! Hanya mereka yang mengamalkan 3 rahsia besar ini sahaja yang tahu kehebatannya..

haa..tu dia rahsia Pn Norita..pengasas Shaklee Euphoria tersohor abad ini..(^-^).. rahsia yang bukan lagi rahsia…..bagaimana dengan anda?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.