Shaklee Offer

20 Hot Tips Kempiskan Perut Lepas Bersalin

20 Hot Tips Kempiskan Perut Lepas Bersalin

Tadi saya terjumpa tips2 kempiskan perut lepas bersalin ni.. dengan bersemangat saya pon nak share jugak dengan anda semua. Bolehlah kita cuba ramai-ramai..siapa tau menjadi kan? Siapa yang tak nak perut kempis semula…betul tak? Jom baca….

20 hot tips utk kempiskan perut lepas bersalin.

1. Cara paling mudah dan murah ialah ketiga-tiga bahan (2 biji lobak merah dipotong, sebiji mentimun segar & sebiji limau nipis) dikisar dan diperah airnya utk diminum .. Amalkan 2x sehari.. InsyaAllah badan beransur langsing dan menarik.

2. Minum air suam tak minum sejuk.

3. Elakkan mengambil makanan yang bergoreng dan berlemak.

4. Minum jus pegaga tiap2 pagi.

5. Bengkung 2x seminggu (malam sahaja) —> selepas kembali bekerja.

6. Untuk mengelakkan perut dari mengelembir maka, boleh buat sits up sebanyak 50 – 100x di waktu pagi.

7. Minum air asam jawa (sederhana pekat) secawan sebelum sarapan benda lain.

8. Pastu bersihkan perut dgn air suam untuk bukak liang2 roma dan sapukan campuran limau nipis dan kapur sireh. Paling cantik kalau baru deliver (belum sampai 6 bln) sebab perut tengah lembut.9. Makan yogurt 3 kali sehari.. pilih low fat yg kurang gula…. sekali makan, 1 bekas kecik yang biasa jual tu… sebab kata org dia bantu penghadaman (dan lain2 khasiat)… Jangan lupa cari yang ada live culture atau kultur hidup…. yogurt ni boleh gak tampung keperluan kalsium utk ibu menyusu… so ok la kan… 2 dalam 1.

10. Kurangkan minum during eating and kalau minum make sure warm and plain water and minum sikit2 cos nanti lemak makanan susah hadam. After half hour baru minum byk.

11. Sebenarnya hal2 pengempisan perut ini seelok-eloknya dibuat semasa dalam pantang. Barut perlu digunakan selama 44 hari atau sepanjang pantang terutama sebelum makan. Ini adalah kerana pada masa dalam pantang urat-urat semuanya kembang. Bila tak dijaga dengan baik semasa pantang, perut akan terus membuncit sebab urat2 x kecut dengan sempurna.

13. BELLY DANCING. Sambil bersenam boleh menghiburkan hati. Buat la sendiri2 dlm bilik tidur or shower.

14. Sambil baring ,bengkok kan kaki ..letak anak kat kaki tu..pas tu angkatkan baby tu pakai kaki buat selalu confirm perut boleh flat…and enjoy!!!

Untuk perut bahagian atas→ baring atas katil, bengkokkan lutut, pastu angkat kepala dan badan selari/serentak setinggi yang boleh pastu tahan dalam kiraan 8..Ulang 8 kali 1 sesi .

Untuk Perut bahagian bawah (area rahim)β†’ baring kaki diluruskan pastu angkat kaki keatas(badan akan jadi bentuk L kalau di lihat dari tepi)…Ulang 10-20 kali satu sesi..

Buat setiap hari sebelum tidur..Pasti perut kita flat walaupun berbadan gempalTujuan senaman ini untuk mengetatkan otot perut supaya perut tak melendut/mengeleber/berlipat.

15. Jangan mandi lepas mkn. Nanti suhu badan sejuk and penghadaman kurang efektif.

16. Bangun pagi the first thing yang boleh buat ialah minum plain water.
Β 
17. Kunyah very slow. So badan tak penat nak process food yg besar2.

18. Pastikan makan at least 4 hrs before go to sleep. Obvious reason is makanan tak sempat digest before that.

19. Jangan lupa plak untuk exercise. Tak kira la apa2 pun..boleh juga berjogging di kala hujung minggu, berbasikal (tak kira kat dlm rumah atau di luar rumah), naik tangga turun tangga (pun dikira exercise juga) n pada yang surirumah tu, sibukkan diri anda dengan hal2 di rumah..pun dikira exercise juga…sapu sampah, mop lantai, bersihkan bilik air, bla..bla..bla.. banyakkan kerja kat rumah.. kalau hari2 buat, tu pun dikira exercise juga tu.. lagi best, senang tak payah keluar belanja untuk pergi gym.

20. Breastfeed baby..


 

Selamat mencuba!!! Saya pun nak praktikkan jugak laa..dulu ada juga buat sit up mmg nampak ketara kalo rajin buat sit up ni..tapi lama2 terlebih mkn vitamin M (malas)..

*Credit