Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

13 Kelebihan Shaklee Lecithin

13 Kelebihan Shaklee Lecithin yang anda perlu tahu

Kalau sebut je vitamin seperti B-Complex, Multivitamin, Kalcium, Vitamin-C, Vitamin-E, rasanya ramai yang dah tahu serba sedikit fungsi-fungsi vitamin ni. Betul tak? Tetapi bagaimana dengan Lecithin?

Dulu-dulu saya sendiri tak berapa familiar sangat dengan Lecithin ni sehinggalah saya ditemukan dengan Shaklee. Banyak Kelebihan Shaklee Lecithin yang anda perlu tahu.

Kelebihan Shaklee Lecithin

Sekarang ni, bila dah masuk dunia vitamin ni, alhamdulillah makin bertambah lagi pengetahuan saya mengenai fungsi-fungsi vitamin. Lecithin adalah salah satu vitamin popular dikalangan mereka yang nak kurus.

Ini adalah kerana salah satu fungsinya ialah membantu memecahkan lemak. Namun rasanya ramai yang tak tau bahawa sebenarnya fungsi Lecithin itu banyak. Ia berfungsi lebih dari memecahkan lemak semata-mata….

Sekilas fakta:

Lecithin itu sendiri adalah lemak. FAT??..oppss. Lecithin dinamakan sebagai “pengemulsi semulajadi” kerana ia mempunyai kesan melekat dengan lemak. Dalam perkataan ringkasnya, ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah.

Dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.Lecithin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan. Lecithin BOLEH diperolehi melalui kuning telur, jagung, kacang soya dan lain-lain lagi.

Tahukah anda?

  • “Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin.” Dan yang menariknya ialah, Lecithin Shaklee merupakan Lecithin yang berasaskan kacang soya.
  • Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.

lecithin-1


13 Kelebihan Shaklee Lecithin yang anda perlu tahu dan wajib tahu!^-^

  1. Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain. Sebab itulah ia dapat membantu mencegah penyakit seperti high blood pressure, stroke, heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika seseorang yang berhadapan dengan masalah kesihatan yg sebegini.
  2. Lecithin bertindak mengemulsikan lemak (maksudnya ia membantu memecahkan lemak). Sebab itulah Lecithin disukai mereka yang nak kurus.
  3. Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan. Tanpa Lecithin yang mencukupi, membran sel akan mudah mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan.
  4. Banyak faktor seperti bahan-bahan kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan-bahan metal, dadah, pewarna dan perasa makanan, racun serangga, dan sebagainya.
  5. Semuanya boleh menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat-zat. Jadi dengan cara menambahkan pengambilan Lecithin adalah jalan yang terbaik.
  6. Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati.
  7. Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya fungsi saraf akan menjadi kurang efisien. Sebab tu mereka yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  8. Lecithin membantu sistem imunisasi dengan membaluti sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria. Disamping itu, struktur Lecithin itu sendiri dapat melindungi sel dari teroksida.
  9. Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang, di mana ia penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro-transmitter (berkaitan short term memory).
  10. Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan.
  11. Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia.
  12. Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna untuk mereka yg ada alergi, hay fever, asma, bronkitis dan emphysema.
  13. Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi sendi-sendi dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang begitu juga untuk sistem penghadaman.
  14. Lecithin adalah zat untuk kecantikan. Ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat dan cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  15. Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Ini kerana ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah gejala-gejala menopause.
  16. Lecithin bersama unsur-unsur lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya adalah untuk mencairkan lemak dan pengemulsian ini
    memudahkan penyerapan zat-zat seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan.

*credit

#Nota : Sebiji Lecithin Shaklee mengandungi 530mg of Lecithin.

p/s : Bagi mereka yang bercadang nak kuruskan badan, disarankan ambil  3 biji Lecithin 2 kali sehari selepas makan. Boleh ambil 3 biji lepas breaskfast/lunch dan 3 biji lepas dinner. Insyaallah jika diambil dengan konsisten, anda akan nampak hasilnya kelak! Semoga kita dapat mengambil manfaat dari Kelebihan Shaklee Lecithin ni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.